RING DYGNET RUNT ÅRET RUNT

ROADSERVICE.SE

DIN BÄRGARE - DYGNET RUNT ÅRET RUNT

Navigera Vintern Säkert: En Guide till Vinterdäckslagen

I Sverige är det viktigt att vara väl förberedd för vinterns utmaningar på vägarna. En nyckeldel i denna förberedelse är att förstå och följa vinterdäckslagen, som syftar till att öka säkerheten för alla trafikanter under de kalla månaderna.


Vinterdäck: En Obligatorisk Försiktighetsåtgärd

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det råder vinterväglag. Detta innebär att alla fordon som används på vägen under denna period måste vara utrustade med vinterdäck om det finns snö, is, snömodd eller frost på vägbanan. Lagen tillämpas för att säkerställa att alla fordon kan hantera de svåra körförhållandena och minska risken för olyckor.

Dubbdäck: När Är De Tillåtna?

Användningen av dubbdäck är speciellt reglerad för att balansera mellan behovet av grepp på isiga vägar och den negativa miljöpåverkan dubbdäck kan ha. Det är förbjudet att använda dubbdäck under perioden från den 16 april till den 30 september. Förutom under omständigheter då det är eller förväntas bli vinterväglag. Denna regel gör det möjligt för fordon att utrustas med dubbdäck under de mest utmanande vinterförhållandena. Samtidigt som den begränsar slitaget på vägytor under de varmare månaderna.


Vad Betyder Detta för Fordonsägare?

Som fordonsägare är det ditt ansvar att säkerställa att ditt fordon uppfyller dessa krav. Det innebär att du måste hålla koll på vädret och väglaget och vara redo att byta till vinterdäck när säsongen närmar sig eller om vinterväglag förväntas. Att ignorera dessa regler kan inte bara leda till farliga situationer på vägen utan också till böter.

Säkerhet Framför Allt

Följande vinterdäckslagen är ett viktigt steg i att hålla dig och dina medtrafikanter säkra under vintern. Genom att välja rätt typ av däck för säsongen och se till att de är i gott skick, bidrar du till en säkrare trafikmiljö. Kom ihåg att säkerheten på vägen börjar med dig.


Att navigera vintern säkert kräver förberedelse och ansvar. Genom att följa vinterdäckslagen och anpassa ditt fordon efter säsongens krav kan du bidra till att göra våra vägar säkrare för alla. Ha en säker och trevlig resa denna vinter!

Navigera Vintern Säkert: En Guide till Vinterdäckslagen