RING DYGNET RUNT ÅRET RUNT

ROADSERVICE.SE

DIN BÄRGARE - DYGNET RUNT ÅRET RUNT

Sveriges mest stulna bilmärken 2022

Stölderna av både bilar och reservdelar minskar något i Sverige. Under årets första sex månader stals fem procent färre bilar (2 988) jämfört med samma period förra året. Volvo fortsätter att vara tjuvarnas favoritmärke, följt av Volkswagen, Audi och Toyota, enligt den nya rapporten från byrån. Larmtjänst. Även om trenden går åt rätt håll menar Hans Johansson, bilexpert på försäkringsbolaget Trygg-Hansa, att tullens utökade befogenheter inte räcker för att stoppa exporten av stulna bilar och bildelar från Sverige.
De flesta stölderna sker i huvudstaden och Stockholms kvarter ligger fortfarande i toppen. Enligt Säkerhetskommitténs tidigare rapport beräknades internationella stöld gäng i dag ta 70-90 procent av pengarna utomlands. Under första halvåret 2022 är 24procent av stöldgodset fortfarande oredovisat, vilket är samma som förra året.
– I den offentliga debatten verkar de flesta vara överens om att Sverige behöver fler tulltjänstemän och statliga forskare presenterade nyligen ett delbetänkande med förslag till ny lag om tulltjänstemän, säger Hans Johansson.
Stölden av vissa delar har också minskat något. Det mest framstående varumärket är BMW (67 procent). Navigationssystem och krockkuddar stjäls främst från BMW, strålkastare från Volvobilar är de mest efterfrågade.

Roadservice.se råd för att minska stölderna:


• Förvara nyckeln i en plåtlåda eller ett skyddsfodral (RFID-påse) om du har en ”key-less-bil”, då minskar risken att tjuvarna kapar signalen till bilen i en så kallad reläattack.

• Använd gärna rattkrycka. Även om tjuven lyckas stjäla din nyckelsignal kommer det att ta längre tid att stjäla bilen, vilket gör den mindre stöldbegärlig. 

• Lägg inte nyckeln i hallen, oavsett om bilen har ett traditionellt billås eller är av nyare modell – tjuven vet att bilnyckeln ofta ligger där.

• Undvik att parkera på mörka platser där det rör sig lite folk – parkera hellre där det är mycket rörelse, för att minska möjligheten för tjuven att arbeta ostört.

• Om du har ett garage – använd det! Det är lätt att garaget förvandlas till ett förråd istället för en säker förvaringsplats för bilen.

• DNA-märk stöldbegärliga bildelar med dekalerna som medföljer när du köper MärkDNA.

• Installera spårsändare så blir det lättare att hitta bilen vid en stöld. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag innan du köper spårsändaren för vägledning kring vilken produkt som rekommenderas.

Sveriges mest stulna bilmärken 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *