RING DYGNET RUNT ÅRET RUNT

ROADSERVICE.SE

DIN BÄRGARE - DYGNET RUNT ÅRET RUNT

Nya regler för överlast husvagn

Nu har de nya regler för överlast husvagnar förbättrats och trätt i kraft. Det innebär att överlasten nu baseras på totalvikten och inte på lastvikten, precis på samma sätt som för övriga fordon.

Låg lastvikt har varit ett stort problem framför allt för husvagnar, men också till viss del på husbilar. Innan de nya reglerna tog kraft beräknade man överlast utifrån fordonet maximilast, alltså totalvikt minus tjänstevikt. Nu har man ändrat så att man beräknar eventuell överlast utifrån totalvikten.

Man har även sänkt gränsen för när polisen kan hindra fortsatt färd med ett överlastat fordon. Tidigare låg gränsen för det på 20% av maximilasten, nu är den sänkt till 10% och man räknar på totalvikten. Det har man gjort eftersom trafiksäkerheten påverkas mer av överlast på totalvikten.

Som tidigare nämnt beräknar man nu inte överlast på maximilasten längre utan på totalvikten. Det innebär att man inte blir straffad om maximilasten är överskriden men att totalvikten fortfarande är under.

Exempel: Du har en husvagn med totalvikt på 1800 kg och en lastvikt på 200kg. Du har lastat vagnen med 400 kg och har nu en bruttovikt på 2000 kg. Med tidigare regler hade överlasten varit 100% (400 kg istället 200 kg) vilket blir väldigt dyra böter.
Det nya regelverket ger dig överlast under 10% vilket innebär mildare påföljder.

Husbilar har generellt en högre totalvikt än husvagnar och har därmed inte haft lika låg maximilast som husvagnarna. De nya reglerna gäller alla typer av fordon och därmed även husbilar. .

Det är upp till dig att hålla koll på hur mycket du lastar och överskrider din totalvikt och det är böter som gäller. Ett tips är att försöka väga ditt fordon med packning och passagerare innan du drar ut på vägarna.

Begrepp om fordonsvikter

  • Tjänstevikt

Tjänstevikt är den vikt som tillverkaren räknar med att fordonet har när man brukar det, förare, bränsle och grundutrustning som reservhjul räknas oftast in. Men det är inte lagstadgat vad som ska räknas med. Dessutom ingår inte alltid extrautrustning som markis eller solceller in.

  • Max lastvikt

Som lastvikt räknas allt det som ägaren lastar in, sängkläder, grill, passagerare och mat. Ofta är denna lågt satt och det har innan lagändringen varit svårt att få med sig det mest nödvändiga på ett lagligt sätt om man innehar ett vanligt B-körkort.

  • Totalvikt

Totalvikten är tjänstevikt plus beräknad maxlast. Det är denna vikt som är intressant, då det faktiskt är den som till exempel chassit och bromsar är anpassade för så att fordonet ska kunna framföras säkert.

  • Bruttovikt

Den vikt ditt fordon väger för stunden. Det är den som spelar roll gentemot totaltvikten om du blir stoppad av polisen.

Nya regler för överlast husvagn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *