RING DYGNET RUNT ÅRET RUNT

ROADSERVICE.SE

DIN BÄRGARE - DYGNET RUNT ÅRET RUNT

Bryter mot trafikregler med elsparkcykel kan ge böter

På senare tid har polisen uppmärksammat många incidenter där elsparcyklar tar stora risker och bryter mot trafikregler. Många människor ser det som ett lekfordon snarare än ett transportfordon, och verkar tro att de kan bete sig ur som helst när de står på en elektrisk skoter, säger Martin Petersson, vid trafikpolisen i Göteborg.

Under de senaste åren har allt fler elscooterföretag etablerat sig i Göteborg, och den populära elscootern kan enkelt användas 24 timmar om dygnet i stadens centrum. Polisen stötte dock på problem med hur man kör elsparcyklar. Efter helgen publicerade Göteborgs stadspolis på sociala medier att de bevittnat flera incidenter under de senaste arbetspasset som kunde sluta riktigt illa med person skador som följd.

– Viktigast av allt är att folk skjutsar varandra på de här sparkcyklarna. Endast en person på varje elscooter. På cyklar kan man ju ha fastmonterade barnstolar och liknande men på dessa gäller en person alltid, säger trafikpolisen Martin Petersson och fortsätter:

Polisen orolig för att olyckorna kommer öka

– Polis har stora problem med hur de framförs av vissa. På trottoarer, mot färdriktningen och mot rött ljus. Sjukhusen Sahlgrenska och Östra sjukhuset har ju i flera år varnat för fler olyckor med elsparkcyklar. Det är mycket farligt om man inte tar hänsyn till lastbilar, spårvagnar och andra trafikanter, säger han.

– Det är mycket ofta i kombination med alkohol som man skjutsar varandra och kör olovligt. Men det är samma trafikregler för elsparkcyklar som det är för vanliga cyklar.

Så vad är det då för regler som gäller? Martin Petersson reder ut.

– Man får precis som bilister vänta på grönt ljus vid ett stoppljus, man ska hålla sig på cykelbana om det finns en sådan, annars håller man till höger på vanlig bilväg och man får inte framföra den på trottoaren utan då får man leda den.

Kan dömas för olovlig körning

Det finns ingen lagstadgad åldersgräns men de flesta företag som hyr ut elsparkcyklar i innerstaden har en policy att man ska vara 18 år för att få hyra.

– Hjälm är ett måste om man är under 15 år, säger Martin Petersson.

Om man iakttas av polisen kan man bli bötfälld. Oftast bötfäller vi folk som kör mot rött eller skjutsar på sparkcykeln. Då är det 1500 kronor i böter elsparkcykel om man kör mot rött. Det är 500 kronor i böter var för alla som åker på elsparkcykeln om man blir påkommen med att åka flera personer på samma elspark.

De sparkcyklar man kan hyra på stan är hastighets begränsade till 20 km/h.

Om du har en egen elsparcyklar som går fortare än 20 km/h kan det räknas som moped och då behöver man ha en trafikförsäkring, hjälm och man måste inneha förarbehörighet.

Bryter mot trafikregler med elsparkcykel kan ge böter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *