RING DYGNET RUNT ÅRET RUNT

ROADSERVICE.SE

DIN BÄRGARE - DYGNET RUNT ÅRET RUNT

7 Saker att Tänka på När Du ska Leasa Bil

Att leasa en bil kan vara ett smidigt och kostnadseffektivt alternativ till att köpa en bil, men det finns flera viktiga faktorer att beakta för att undvika obehagliga överraskningar och extra kostnader. Här är sju saker att tänka på när du ska leasa bil.

Räkna på Hur Många Mil Du Kör

När du leasar en bil, ingår ofta ett begränsat antal fria mil per år, vanligtvis runt 1 000 mil. Även om detta kan verka generöst, kan du snabbt överskrida denna gräns om du gör några långresor. Därför är det viktigt att göra en realistisk kalkyl över hur mycket du faktiskt kommer att köra. Om du kör mer än avtalat, kan du få betala mellan 10 och 20 kronor per övermil.

Tips: Kolla upp priset för övermil och välj en körsträcka som passar dina körvanor. Det är ofta billigare att betala för fler mil i förväg än att betala för övermil i efterhand.

Vinterdäck

De flesta leasingavtal inkluderar inte vinterdäck i leasingpriset. Kostnaden för vinterdäck kan variera kraftigt beroende på däckens dimensioner, från cirka 200 till 800 kronor extra per månad. Det kan vara mer kostnadseffektivt att köpa vinterdäcken själv och sedan sälja dem efter leasingperiodens slut, istället för att lägga till dem till leasingavtalet.

Jämför Försäkringar och Räkna på Skatt

Försäkringskostnader kan variera avsevärt mellan olika bilar och försäkringsbolag. Det är viktigt att ringa runt till flera bolag för att jämföra priser och förhandla om bättre villkor. Dessutom bör du ta reda på bilens skatteklass och räkna in dessa kostnader i din budget.

Kolla upp Vad som Menas med Normalt Slitage

I leasingavgiften ingår normalt slitage såsom smårepor, men inte bucklor, rejäla fälgskrap och onormalt däckslitage. Det är viktigt att klargöra vad som anses vara normalt slitage för att undvika oväntade kostnader när bilen ska återlämnas.

Fast eller Rörlig Ränta, Överlåtelse och Uppsägning av Avtal i Förtid

Räntorna på leasingavtal kan antingen vara fasta eller rörliga. En rörlig ränta kan innebära att månadsavgifterna ökar om räntorna stiger. Kontrollera vad som gäller i ditt avtal och överväg om det är möjligt att överlåta avtalet eller säga upp det i förtid. Att veta dessa detaljer kan hjälpa dig att planera ekonomiskt och undvika oönskade överraskningar.

Ta Reda på Vad som Ingår i Priset

Lockande leasingerbjudanden kan ibland sakna viktiga komponenter. Se till att jämföra avtal som erbjuder lika många fria mil och inkludera alla kostnader som service, vinterdäck, skatt och försäkring i din budget. Detta hjälper dig att få en rättvis jämförelse mellan olika leasingavtal och bilmodeller.

El, Hybrid, Diesel eller Bensin?

Valet av drivmedel påverkar både skatte- och drivmedelskostnaderna. Elbilar har låg årsskatt och låga driftskostnader, särskilt om du kan ladda bilen hemma eller på jobbet. Hybrider har också lägre förbrukning och skatter än traditionella bensin- och dieselbilar. Det är viktigt att ta hänsyn till dessa faktorer när du väljer vilken bil du ska leasa.


FAQs

Vad är viktigt att tänka på när jag leasar en bil? Tänk på att räkna ut din körsträcka, jämför försäkringar, och kontrollera vad som ingår i leasingpriset. Se också till att förstå avtalsvillkoren för ränta, överlåtelse och uppsägning.

Kan jag förhandla om försäkringen när jag leasar en bil? Ja, det är klokt att ringa runt till olika försäkringsbolag, jämföra priser och förhandla för att få det bästa erbjudandet.

Vad händer om jag kör fler mil än vad som ingår i leasingavtalet? Du får betala en kostnad per övermil, vilket kan vara mellan 10 och 20 kronor. Det är viktigt att beräkna din körsträcka noggrant för att undvika dessa extra kostnader.

Ingår vinterdäck i leasingavtalet? I de flesta fall ingår inte vinterdäck i leasingpriset. Du kan behöva betala extra för vinterdäck eller köpa dem separat.

Är det bättre att ha en bil med fast eller rörlig ränta? Det beror på din ekonomiska situation och marknadens ränteläge. En fast ränta ger stabila månadsavgifter, medan en rörlig ränta kan vara lägre initialt men kan öka om marknadsräntorna stiger.

Kan jag överlåta mitt leasingavtal om jag inte längre behöver bilen? Möjligheten att överlåta avtalet beror på leasingbolagets policy. Kontrollera detta innan du tecknar avtalet om du tror att du kan behöva överlåta det i framtiden.

7 Saker att Tänka på När Du ska Leasa Bil