RING DYGNET RUNT ÅRET RUNT

ROADSERVICE.SE

DIN BÄRGARE - DYGNET RUNT ÅRET RUNT

När behövs en färdskrivare?

Färdskrivare: Vad du som förare behöver veta

När är en färdskrivare nödvändig?
Färdskrivare krävs i tunga yrkesfordon för att registrera kör- och vilotider enligt EUregler. Syftet är att övervaka och följa bestämmelser som skyddar både förare och företag. Fordon som omfattas av dessa regler måste ha en färdskrivare för att säkerställa att kör- och vilotidslagarna efterlevs.

Vad är en digital färdskrivare?


En digital färdskrivare registrerar automatiskt information om körning och vilopauser på ett förarkort. Denna typ av färdskrivare är ett krav för fordon som togs i bruk från och med maj 2006. Äldre fordon får fortsatt använda analoga färdskrivare.

Vilket ansvar har jag som förare?


Som förare behöver du säkerställa att rätt tid och land har registrerats i färdskrivaren innan du påbörjar din körning. Det är också viktigt att färdskrivaren fungerar och är korrekt besiktigad. Vid manuell inmatning ska du noggrant registrera dina aktiviteter, exempelvis körning och rast.

Hur hanterar du en trasig färdskrivare?


Om färdskrivaren slutar fungera under körning måste du registrera all aktivitet manuellt. Detta innebär att du noterar information om körning, rast, samt ditt namn och körkortsnummer på papper och signerar dokumentet.

Hur ofta bör färdskrivaren besiktigas?


Färdskrivaren ska genomgå en besiktning minst vartannat år hos en auktoriserad verkstad. Detta säkerställer att den fungerar som den ska och följer de lagstadgade kraven.

Genom att hålla koll på dessa rutiner säkerställer du som förare att färdskrivaren fungerar korrekt och att du följer reglerna.

När behövs en färdskrivare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *